Vauhdittamo Vipuvoimaa Eu:lta, ELY-keskus mobiili Vipuvoimaa Eu:lta, ELY-keskus

Digitaaliset yhteistyöalustat

6.5.2020

Yksi Vauhdittamon tavoitteista on ollut tuoda verkostolle tutuksi raikkaita, uudenlaisia ja monenlaiseen toimintaympäristöön sopivia arjen helpottajia: menetelmiä, työkaluja ja myös digitaalisia ratkaisuja. Näitä käytännön välineitä työhön on esitelty esimerkiksi kevätjuhlissa (ks. tarkemmin Palvelumuotoilu hanketyössä -artikkeli) ja tuotu luontevaksi osaksi arjen yhteistyötä.

SLACK

Keskeisin digitaalinen yhteistyöalusta, jota Vauhdittamon arjessa on käytetty, on Slack.

Slack

Slack (www.slack.com) on ilmainen, helppokäyttöinen ja näppärä keskustelu- ja yhteistyösovellus, jota voi käyttää niin selaimessa, työpöytäsovelluksena kuin appina puhelimella. Slackin vahvuus on viestimisen helppous. Se mahdollistaa pikaviestikeskustelun yksittäisen tai usean henkilön kanssa. Slackissa on mahdollista perustaa eri kanavia ja keskustella niissä tietyn aihepiirin asioista.

Alun perin Slack päädyttiin ottamaan käyttöön, kun tarvittiin näppärä alusta Yrityspisteen viestintää ja verkoston työskentelyä varten. Tavoitteena oli myös vähentää sähköpostin määrää. Vauhdittamo käyttää Slackia Yrityspisteen toimeksiantojen hallinnoimiseen ja siihen liittyvän tiedon välittämiseen verkostolle.

Esimerkki Slackin käytöstä Yristyspisteellä:

  • Yritykseltä toimeksiannon vastaanottanut henkilö perustaa Slackiin uuden kanavan yrityksen nimellä, kutsuu sinne verkoston jäsenet ja julkaisee ilmoituksen työntekijätarpeesta
  • Verkosto seuraa aktiivisesti Slackia ja huomaa ilmoituksen
  • Verkoston jäsenet vinkkaavat työpaikasta potentiaalisille työntekijöille ja raportoivat Slackiin mahdollisista hakijoista (ei henkilötietoja)
  • Toimeksiantoa hoitava henkilö pitää verkoston ajan tasalla rekrytoinnin tilanteesta ja julkaisee Slackissa tilannekatsauksia
  • Toimeksiantoa hoitava henkilö ilmoittaa verkostolle Slackissa rekrytoinnin päättymisestä ja sen tuloksesta

DIGITAALISET YHTEISTYÖALUSTAT TAPAHTUMIEN SUUNNITTELUSSA JA TOTEUTUKSESSA

Slackia on käytetty myös esimerkiksi Tiistairekry – ja Kokenut osaaja -tapahtumien suunnittelun ja toteutuksen työkaluna.  

slack kanava

Kokenut osaaja -uratapahtuman suunnittelussa Slack tuli erityisen tarpeeseen, koska mukana oli normaalia enemmän toimijoita eri organisaatioista ja yksiköistä.

slack kanava2

Lahti on oppijan kaupunki -tapahtuma järjestettiin toisen kerran keväällä 2020 ja sen suunnittelussa hyödynsimme Microsoft Teams -alustaa

Microsoft Teams Lahti on oppijan kaupunki

Tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa digitaalisista yhteistyöalustoista on ollut ehdottomasti hyötyä. Kaikki sovittu säilyy ”mustaa valkoisella” sähköisessä kanavassa ja sinne on helppo palata tarkistamaan asioita ilman turhaa viestiliikennettä. On ollut mukava huomata, miten näppärästi eri organisaatioiden edustajat ovat oppineet käyttämään uusia digitaalisia välineitä, kun ne on vain otettu käyttöön ja tarjottu tarvittaessa teknistä tukea alkumetreille. Toivotaan, että näitä työkaluja on kokeilujemme myötä opittu hyödyntämään laajemminkin.

Rahoittajan logot